İçinde kendi minyatür bahçenizi hatta ormanınızı gördüğünüz, dahası bunu masanızda sergilediğiniz bir mini akvaryumunuz olsun istemez miydiniz?
Anlatılanlara göre 1830‘larda botanik tutkunu Dr. Nathaniel Ward, Londra’nın kirli havasından hiç hoşlanmıyordu. Birgün tesadüfen içlerinde torak kalıntısı kalmış kavanozların içerisinde bitkilerin daha rahat yetiştiğini gözlemledi.
Zamanla geliştirilen bu yöntem ile iç mekanlarda bakmanın güç olduğu bitkiler koruma altına alınıp yaşatılırken, eşsiz minyatür bir doğal alan oluşturulmaya başlandı.
Özellikle son 1 senedir ülkemizde de çok yaygın olan bir botanik akım görüyoruz. Bir takım bitkiler hatta bazı böcekler çeşitli şekillerde bulunan akvaryumlarda veya fanuslarda yetiştirilmeye başlandı. Adına Terrarium (Teraryum) denen ve adeta bir sanat eseri gibi görünen bu çiçek topluluklarına küçük birer bahçe – akvaryum demek mümkün.
Teraryum yapımındaki püf noktalar!
Terrarium Malzemeleri
Oldukça kolay temin edebileceğiniz Terrarium malzemeleri ile kendi küçük ekolojik ortamınızı oluşturabilirsiniz.
Cam bir kap, fanus, büyükçe bir ampul vs.
Çakıl taşı veya küçük taşlar
Aktif kömür, mangal kömürü
Torf toprak
Terrariuma uygun bitkiler
Süsleyebilecek malzemeler
1. Saksı Seçimi
İşe içinize sinen bir saksıyı seçmekle başlayın. Evde kullanmadığınız bir saksı olabilir, kahve makinesi sürahisi olabilir, mağazadan satın aldığınız geometrik bir saksı olabilir; kısacası saksı olarak kullanabileceğinizi düşündüğünüz tüm alternatifleri değerlendirebilirsiniz.2. Hangi bitkileri kullanabilirsiniz?
Minyatür bahçeleriniz için kullanacağınız bitkileri aldığınız saksının boyutuna göre seçmelisiniz. Genellikle sukulent ve kaktüs bitkileri tercih edilir. Bu bitkiler suya çok ihtiyacı olmadığı ve kendi kendine ışık hariç yettiği için uzun süre yaşayabilirler. Çevrede çok örneğine rastlayabilirsiniz ama kapalı sistem dediğimiz teraryum yapacaksanız; kaktüs ve sukulentleri kullanmayınız. Bahçenize ekeceğiniz bitkilerin bir arada yaşayıp yaşayamadığına dikkat etmelisiniz. Kuşkonmaz bitkisi ile sukulent bitkisini aynı saksıya ekerseniz iki bitkinin de su ihtiyacı farklı olduğundan bu bitkilerin aynı ortamda yaşama ihtimali düşük olur.3. Toprak dışında ne tür malzemelere ihtiyacınız var?
Saksınızı ve bitkilerinizi seçtiğinize göre şimdi sıra saksınıza koyacağınız malzemelere geldi. Öncelikli olarak en alta suyun süzülmesini sağlayan çakıl taşı, iri ponza taşları koymalısınız. Birinci katmanın üzerine volkanik tüf eklemelisiniz. Volkanik tüfün üstüne bitkileri mantar ve enfeksiyona karşı koruması için aktif karbon, kömür vb. malzemeler koymalısınız. Bu malzemeler suyun filtrelenmesine yardımcı olur. Özellikle kapalı sistem terraryum yapacaksanız bu malzemelerin sırasına dikkat etmelisiniz. Son olarak, kömürün ya da aktif karbonun üstüne kaktüs toprağı ya da ponza taşıyla karıştırılmış torf ilave edin. Torf miktarını yapacağınız tasarıma göre belirleyin. Elinizde yeterli malzeme yoksa ve açık sistem oluşturmak istiyorsanız; en alta volkanik tüf onun üstüne ince ponza taşıyla karıştırılmış toprağı eklemeniz yeterli olur.4. Sıra bitkileri yerleştirmeye geldi.
Bitkilerinizi yapmayı hayal ettiğiniz bahçe tasarımına göre saksılarınıza yerleştirebilirsiniz.5. İşin en zevkli kısmına hazır mısınız?
Bahçe tasarımı yaparken evinizdeki eşyaları, çocuklarınızın sevmediği oyuncakları değerlendirebilirsiniz. Kafanızda farklı bir bahçe tasarımı yapmak varsa Eminönü’ne gidip minyatür ahşap objeler (ev,bank,vs.) alabilirsiniz. Kırtasiyelerde, kitap evlerinde peyzaj çalışmalarında kullanılmak üzere satılan minyatür figürler var. Yerleştirdiğiniz figürlerin düşmesini önlemek için altına silikon yapıştırıcılarla kürdanları yapıştırabilirsiniz. Figürleri kürdanlarla toprağa yerleştirmeniz figürlerinizin sabit durmasını sağlamak açısından faydalı olur.6. Figürümü ben kendim yaparım diyenlere…
Figürleri, kendiniz polimer kil seramik hamurundan da yapabilirsiniz.- Hayırlı olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder